Quines millores comporta el model de recollida Porta a Porta?
- Podem assolir percentatges de recollida selectiva elevats, fins al 80%, mentre amb el servei de recollida convencional estem estancats al voltant del 40% de recollida selectiva.
- És molt més còmode, podem deixar els residus a la porta de casa evitant que ens haguem de desplaçar fins als contenidors.
- Estalviem costos d’entrada de residus a l’abocador i així evitem incrementar la taxa d’escombraries.
- Eliminem els contenidors del carrer, eliminem olors i brutícia, guanyant espai públic i millorant la imatge del nostre territori.
Resultats
El 13 de novembre de 2017 va fer un any de la posada en marxa del sistema de recollida selectiva de residus porta a porta. Després dels primers mesos d’aprenentatge, de canvis d’organització i adaptació i consolidació del nou model -que encara por millorar-, ja podem dir que ha aportat una millora substancial a la gestió de residus del municipi. Analitzem les dades dels primers 12 mesos.
La quantitat de residus reciclables que les llars i els comerços de Sant Esteve aporten a la recollida ha augmentat un 53% respecte el sistema de contenidors. Si els darrers 12 mesos de contenidors els santestevencs vam lliurar poc més de 404 tones de residu reciclable, el primer any de porta a porta n’hem lliurat quasi 619.
Destaca per damunt de tot l’augment de la fracció d’envasos, que ha més que duplicat el nombre de tones, passant de 35,1 a 84,5. Un creixement del 141%.
També han experimentat creixements destacables les fraccions de paper/cartró passant de 51,6 a 85,6 tones (+66%) i la FORM (Fracció Orgànica) que ha passat de 252,6 a 372,6 tones (+47%).
La fracció vidre, que és segurament la que més i millor es reciclava, ha crescut només un 17%, passant de quasi 70 a 76 tones.
Però l’efecte més important que ha comportat el nou sistema, és la reducció del rebuig -allò que no és reciclable- que ha baixat un 83% el seu pes, passant de 798 tones a només 135,7. La reducció de residus que s’entrega al sistema de recollida ha baixat un 37% passant de 1.202 tones a 754.
Aquests números ens porten a resultats molt importants que cal tenir en compte:
Basant-nos en les dades dels lliuraments, podem afirmar que les llars i els comerços de Sant Esteve, reciclen pràcticament el 85% dels residus assimilables domèstics. Un resultat espectacular, tenint en compte que no es va arribar al 34% el darrer any de contenidors.
Quan afegim l’aportació de les deixalles de les papereres municipals i la neteja de carrers que es fa amb l’escombradora, que son exclusivament de rebuig, el percentatge de reciclatge pel sistema d’aportació directa es queda en un 82%.
Haurem d’esperar a la tardor de 2018, quan es facin públics els resultats agregats i detallats dels residus a Catalunya el 2017, que sabrem l’aportació indirecta (part proporcional dels residus de la deixalleria comarcal) i en quin nivell de percentatge total de reciclatge es situa Sant Esteve. Però hi ha bones perspectives de que sigui una de les millors dades de la comarca i potser del país.
L’any 2015, el percentatge final va ser del 40% i el 2016 del 43% -recordem que el darrer mes i mig ja vam tenir el porta a porta-.
Pel que fa a l’aportació indirecta, podem parlar del nombre d’usuaris que en fan ús. I com veurem, els resultats són espectaculars:
Tant els usuaris del servei de recollida de voluminosos del darrer dijous de cada mes, com els que van a dur els residus no assimilables a la deixalleria, han augmentat més d’un 300%.
Una altra dada molt important és que la qualitat de la fracció orgànica ha augmentat molt passant de 6,5% d’impropis a poc més del 1%. I la incorporació dels cubells de gespa opcionals, per les cases amb força fracció vegetal, ha ajudat molt a l’increment de la fracció.
Recordem que per aquells habitatges amb jardí que necessiten treure molta fracció vegetal (gespa, fullaraca, males herbes, poda no llenyosa…) es poden adquirir cubells de 120 litres o 240 litres per 25 i 40 euros respectivament (preu públic subvencionat).
Des de l’ajuntament volem donar les gràcies a tothom per l’esforç que s’està fent i volem animar a aquells usuaris que encara fan un ús irregular del servei, que contactin amb l’agent cívica del servei els dimecres de 16 a 19h a l’ajuntament, o per correu electrònic a portaaporta@santestevedepalautordera.cat i us ajudaran a resoldre dubtes i buscar solucions si teniu alguna particularitat que us afecta. Reciclar ens beneficia a tots i és una responsabilitat que tenim per preservar el planeta i els seus recursos.